Beleggen

Beleggen

Op onze website kunt u informatie vinden over verschillende producten van edelmetaal. Beleggen in edelmetaal is een zeer grote markt, dus ook hier willen wij aandacht aan besteden. U kunt beleggen in goud, zilver, platina en palladium, en deze zijn in allerlei verschillende soorten, maten en vormen. Het is belangrijk dat de aankoop van uw belegging in edelmetaal goed aansluit bij uw wensen.

De meeste mensen kopen, qua beleggen in edelmetaal, goud aan. Goud is uiteindelijk het meest gewilde edelmetaal en is al 5000 jaar (samen met zilver) het enige materiaal wat waardevast is gebleven. Aandelen blijven een groot koersrisico hebben, maar goud heeft zich de afgelopen decennia weer bewezen als vorm van vermogensbehoud.

U kunt zelf bepalen in welke vorm u goud koopt via de goudhandel. U kunt bijvoorbeeld goudbaren kopen in verschillende maten. Of wilt u meer een verzamelaarsobject aankopen zoals bepaalde gouden munten. En indien je het over gouden munten hebt, dan praat je ook al snel over de gouden en zilveren bullion, beleggingsmunten zoals de Krugerrand, American Eagle, de Maple Leaf en vele andere bekende munten die je kunt kopen.

 

BTW op edelmetaal

Door het grote aanbod is kennis toch wel vereist want elk segment heeft zijn voordelen, maar ook zeker zijn nadelen. Gouden munten en baren zijn onbelast van btw. Maar zilveren beleggingsmunten vallen weer vaak onder de zogenaamde ‘margeregeling’. En op zilverbaren zit een volledige 21% btw, dus voor een particuliere verkoper misschien toch een minder aantrekkelijk product. Lees uzelf dus van tevoren goed in want een fout kan aardig ten kostte gaan van uw rendement op edelmetaal.

 

Edelmetaal producten

Door het grote aanbod, niet enkel in soorten edelmetaal maar ook in gewicht, is deze vorm van beleggen wel voor iedereen toegankelijk. Je kunt kiezen uit verschillende gewichten en edelmetalen, wat weer inhoud dat je ook voor lagere bedragen kunt instappen. Je kunt dus zo heel eenvoudig je geld spreiden. Een extra voordeel van munten vergeleken met baren is dat munten ook (iets meer) een bepaalde verzamelwaarde hebben. Maar de laatste tijd zie je dat ook baren, niet alleen gouden maar ook zilveren, gewild zijn en daardoor onderhevig zijn aan prijsstijgingen. In Nederland hadden wij vroeger het bekende bedrijf ‘Schöne Edelmetaal’. Zij maakte goudbaren en zilverbaren en je ziet nu dat deze baren erg gewild zijn. Iets simpels als bedrijfsbeeindiging kan dus leiden tot extra rendement van uw edelmetaal.

 

Beleggen in edelmetaal met hoge fijnheid.

Naast de verzamelwaarde is het slim op het zuiverheids percentage (fijnheid) van het goud of zilver te letten. Informeer als belegger altijd goed of u zuiver goud of zilver koopt. Hoe hoger het fijngehalte, hoe beter. Indien u zich vasthoud aan de bekende merken munthuizen, dan kunt u er vanuit gaan dat u de beste kwaliteit edelmetaal koopt. En meestal ziet u hier ook het zogenaamde LBMA keurmerk welke wordt gegeven door de Londen Bullion Markt. Producenten welke dit keurmerk mogen dragen behoren tot de beste edelmetaal producenten in de wereld. Hier kunt u er vanuit gaan dat het gehalte minstens .999 (99,9% edelmetaal) zal zijn. Maar tegenwoordig begint de standaard toch meer richting de .9999 (99,99% edelmetaal) te gaan. Elke belegger zal hier blij mee zijn want je legt uiteindelijk niet veel geld neer voor een munt waar veel koper inzit.

 

Beleggen in edelmetaal

Beleggen in edelmetaal is zeker aanbevolen. Elke serieuze belegger zal een 5 tot 15% van zijn vermogen aanhouden in edelmetaal. Dit kan dus in goud, zilver, palladium of platina zijn. Het is maar waar uw voorkeur naar uit gaat. Je hoort de laatste tijd, zeker in crisistijd, dat dit percentage misschien wel omhoog mag.

Maar daarnaast is er natuurlijk ook een groep die het ‘gestold angstzweet’ noemen. Ja, inderdaad het levert geen rendement op in de vorm van rente. Maar goud of zilver koop je als belegger niet voor het rendement. Wil je rendement hebben dan kies je bijvoorbeeld voor aandelen. Maar hier zit ook een groot koersrisico aan. Goud of zilver is voor het behoud van je vermogen! Waarom valt iedereen anders over elkaar heen in de zoektocht naar edelmetaal tijdens een crisis. Ze willen naar de veilige haven… want dat is goud uiteindelijk 5000 jaar gebleven.

Er wordt onbeperkt geld bijgedrukt, dus wat is de waarde van geld dan nog? Edelmetaal heeft zichzelf, zoals gezegd, al duizenden jaren bewezen. Het is uiteindelijk altijd een betaalmiddel geweest en zal het nog lange tijd blijven. Dat de politiek in de jaren 70 van de goudstandaard afstapt, is economisch gezien een slechte keuze geweest. Maar het is uiteindelijk ook de politiek die het ‘geld uitgeeft en bijdrukt….’. moeten we daar niet wat meer vraagtekens bij gaan zetten. De goudstandaard is afgeschaft omdat men veel meer geld uitgaf dan men in goud kon waarborgen. De schulden rijzen de pan uit en het bijdrukken van geld is niet meer te overzien.

En moeten we ons ook niet afvragen waarom landen als China en Rusland zoveel goud en zilver aankopen?
Nee, doet u mij dan toch maar wat edelmetaal in mijn beleggers-mandje.

 

Beleggen in fysiek goud en zilver

Wij willen u zeker het beleggen in edelmetaal niet forceren maar spreiding is iets wat je van elke belegger hoort. Wij zijn van de groep die ook in edelmetaal beleggen en dus een percentage van vermogen in edelmetaal zullen aanhouden. Let op; we hebben het hier over FYSIEK EDELMETAAL! Niet het ‘papieren goud of papieren zilver’ in de vorm van ETF’s etc….
Wij hopen dat u zich bij deze groep aansluit en wij wensen u veel plezier met het kopen van goud en zilver en andere edelmetalen.