Het staat zo goed als vast dat de wereldeconomie in een recessie zal belanden als gevolg van de Coronacrisis. Echter is het zo dat Louis Navellier heeft gesteld dat er ook heel wat is om naar uit te kijken. De mening van Navellier is als vermaard groeibelegger evenals fondsbeheerder op Wall Street razend interessant om te horen. Toch is het zo dat veel mensen van mening zijn dat deze stelling in de huidige, lastige situatie waarin we verzeild zijn geraakt behoorlijk tegenstrijdig is. Op de website van Investorplace heeft Navellier zijn uitspraken verduidelijkt.

 

Groot pakket met steunmaatregelen

In eerste instantie is het volgens Navellier alleen maar positief dat men er in Amerika alles aan doet om de crisis voor te proberen te zijn. Dit blijkt onder meer uit de bekendmakingen die zijn gedaan door de Amerikaanse Centrale Bank evenals de FED. Beiden hebben aangekondigd uit te pakken met een groot pakket aan monetaire steunmaatregelen. Bovendien wordt verwacht dat er ook nog een fiscale stimulus zal worden aangekondigd.

Het is volgens Navellier omwille van bovenstaande zo goed als honderd procent zeker dat de Amerikaanse economie door de verregaande quarantainemaatregelen in steden zoals bijvoorbeeld New York, Washington DC evenals Miami sterk zal gaan krimpen. Het spreekt voor zich dat er een uiterst dappere politicus zal moeten opstaan die het aan zal durven om te stellen dat het terug veilig is om de straat op te gaan. Dat zou namelijk in de praktijk zomaar eens behoorlijk voorbarig kunnen zijn.

 

“In onze kelder kruipen”

Mochten de Verenigde Staten overgaan tot het afkondigen van een nationale quarantaine, dan is de verwachting dat deze wellicht zo’n vier tot zes weken zou duren. “Voor mensen die reeds een bepaalde leeftijd hebben bereikt kan dit behoorlijk eng zijn. Kijk maar eens wat er nu gebeurt in landen zoals Spanje en Italië”, aldus Navellier. “We hopen dat het virus tijdelijk zal verdwijnen wanneer de temperaturen beginnen te stijgen”.

Navellier heeft in diens uitspraken de Corona-pandemie vergeleken met een naderende tornado. “Eigenlijk moeten we gaan schuilen in onze kelder en pas onderzoeken wat de opgelopen schade is op het ogenblik dat we er terug uitkomen”. Op dit ogenblik is het zo dat verschillende onderdelen van de markt normaal functioneren, maar andere niet. Ondanks het feit dat de eerste renteverlaging die werd doorgevoerd door de FED een behoorlijke schok met zich mee heeft gebracht laat Navellier optekenen wel tevreden te zijn met de snelle ingreep.

 

Staatsobligaties

Ondanks bovenstaande moet het gezegd dat ook de zenuwen van Navellier vorige week even op de proef werden gesteld. Toen zag hij namelijk hoe de rendementen op Amerikaans schatpapier plots omhoog gingen terwijl de markten ongelofelijke fluctuaties vertoonden. In principe is schatkistpapier welke is uitgegeven door de regering in Amerika net een veilige haven voor beleggers. Nu de rente sterk is gereduceerd, meer bepaald tot nul en de FED voor zomaar even 500 miljard dollar aan schatkistpapier zal gaan inkopen en nog eens voor zo’n slordige 200 miljard dollar aan door hypotheek gedekte waardepapieren kan er worden geconcludeerd dat de rente voor Amerikaans schatkistpapier opnieuw onder de 1 procent is gedaald. Dat is positief. Dit gezegd zijnde is het zo dat er op de markt ook verschillende problemen kunnen worden vastgesteld.

 

Goud, zilver, ETF’s

Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de prijs van goud onderuit is gegaan. Dit geldt ook voor de zilverprijs. Dat is opvallend, want in principe zijn beiden toevluchtsoorden voor beleggers in financieel onzekere tijden. De goudprijs is woensdag gedaald met bijna 3 procent. Dit als gevolg van het feit dat beleggers in plaats van edelmetaal toch eerder de voorkeur geven aan het in handen hebben van contanten. Dit wellicht naar aanleiding van het feit dat de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen die werden aangekondigd er niet in slaagden om rust te brengen op de markten. Zilver heeft deze week dan ook een daling laten optekenen van zomaar even 18 procent. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan zou bovendien in de voorbije week problemen hebben gekend met het uitvoeren van transacties.

Naast bovenstaande zijn er uiteraard ook nog de indexfondsen of zogenaamde ETF’s. “Het is waarschijnlijk dat de spreads in tijden als deze dramatisch toenemen”, aldus Navellier. Hij staat er sowieso om bekend absoluut geen voorstander te zijn van ETF’s.

 

Dividendrendement

De beurscrash heeft er voor gezorgd dat de zogenaamde dividendrendementen op dit ogenblik op een niveau staan welke door Navellier wordt omschreven als belachelijk. Hij verwacht dan ook dat er spoedig een reeks van dividendverlagingen zitten aan te komen. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat geen enkel bedrijf de eerste wil zijn om met een dergelijke aankondiging te komen.

 

De groei en waarde van aandelen

Navellier is uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat kopers, ondanks de toch wel beangstigende koersen die op dit moment waargenomen kunnen worden, op een dag terug zullen keren naar de markt. Op dat ogenblik zullen ze er vooral voor kiezen om die aandelen aan te kopen welke een mooi rendement opleveren. Aandelen die een downgrade hebben ontvangen van analisten zal men dan ook wellicht links laten liggen.

Neem nu bijvoorbeeld de bekende producent van elektrische evenals zelfrijdende auto’s, Tesla. De koers van Tesla liet eerder dit jaar een recordhoogte optekenen. Op vandaag is het echter zo dat beleggers zich aanzienlijk zorgen maken over de dalende vraag naar auto’s. Ook hiervan ligt de economische neergang uiteraard aan de basis. Toch is er ook sprake van goed nieuws. De sterk gedaalde benzineprijs heeft er namelijk voor gezorgd dat Amerikaanse consumenten terug meer geld overhouden van hun loon.

 

Een tijdelijke dip

Navellier stelt tot slot de winstverwachtingen van bedrijven nauwlettend in het oog te houden. Mocht u eigenaar zijn van aandelen in bedrijven met dividend-, omzet- en winstgroei, dan zal het voor u veel eenvoudiger mogelijk zijn om hier doorheen te komen in vergelijking met de meeste mensen. We gaan door een uitermate stressvolle periode. Toch roept Navellier beleggers op om vooral het hoofd koel te houden en vol te blijven houden. “Kwalitatieve aandelen stuiteren uiteindelijk ongetwijfeld weer terug”, aldus nog Navellier.