India begrijpt, net als China, de degelijkheid van goud. Dit is de reden waarom ze 200 ton goud van het IMF hebben overgenomen op ongeveer $ 1,045 per ounce oftewel $ 6,7 miljard. Het VK begrijpt goud niet, daarom heeft Gordon Brown in 1999 het grootste deel van het goud van de natie verkocht op vrijwel het dieptepunt van $ 250.

In plaats daarvan heeft het VK vandaag $ 51 miljard uitgegeven om failliete banken te steunen. De Royal Bank of Scotland ontving vandaag nog eens $ 41 miljard aan ondersteuning, waarmee het de duurste redding ter wereld is met een totaal van $ 75 miljard. Lloyds Bank ontving nog eens $ 10 miljard aan ondersteuning. De VS geven natuurlijk ook kapitalen aan nieuw gedrukt geld uit, voor het redden van banken. Tot en met nu toe staat de teller op 115 bankfaillissementen.

Rendement op goud

Dus wie heeft waarschijnlijk het beste rendement op de investering: India met hun goud of het VK of de VS met hun failliete banken. Wij weten zeker op wie we ons geld gaan zetten.

In oktober zag het er al naar uit dat er grote veranderingen zouden plaatsvinden, en dat we vanaf november waarschijnlijk grote bewegingen zouden zien in de markten en in de economie. We zijn nu november net ingegaan, en goud haalt nu al een nieuw record aller tijden met $ 1.081. Het is interessant dat dit gebeurt net nadat IMF de helft van de geplande goudverkopen heeft afgestoten. Hetzelfde evenement in de jaren ’70 was de katalysator voor de versnelling van de goudprijs.

Maar zoals we in onze rapporten hebben besproken is dit nog maar het begin. We stellen voor dat beleggers niet het voorbeeld van het VK en de VS volgen, en goed geld naar slecht gooien. Maar in plaats daarvan naar India kijken en zichzelf beschermen door goud te kopen.

 

Een artikel van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com