Het hoeft wellicht niet gezegd dat er vandaag de dag ernstige zorgen bestaan over de impact van het Coronavirus op de wereldwijde groei. Deze zorgen hebben ook een positief effect, want ze hebben de prijzen van de edelmetalen omhoog gestuwd. De goudprijs koerst daardoor richting haar hoogste niveau sinds het jaar 2013. Niet alleen de goudprijs doet het uitstekend. Dit geldt ook voor de grondstof palladium. De waarde palladium steeg inmiddels tot voorbij de 2.800 dollar per ounce. Zilver en platina lieten eveneens een financiële meerwaarde optekenen, aldus Bloomberg.

 

Schaars palladium nog duurder

Palladium wordt in de praktijk onder meer gebruikt in zogenaamde katalysatoren. Het voorbije jaar hebben we kunnen vaststellen dat de waarde van palladium reeds met zomaar even 40 procent is gestegen. De algemene verwachting is op vandaag dat de alsmaar strenger wordende milieunormen er voor zullen zorgen dat de vraag naar palladium verder zal toenemen. Dit terwijl er eigenlijk nu reeds sprake is van een aanzienlijke schaarste.

Anglo American Platinum LTD heeft inmiddels laten optekenen dat het tekort naar verwachting zal gaan toenemen tot ongeveer 1,9 miljoen ounces. Dat is een aardig verschil in vergelijking met vorig jaar. Toen was er nog sprake van een tekort van “slechts” 1,1 miljoen ounces. De spotprijs voor palladium steeg met zomaar even 8,4 procent naar een nieuw record van zomaar even 2.849,61 dollar per ounce. De rally is onder meer tot stand gekomen door stimuleringsmaatregelen welke zijn uitgevaardigd in China. Daarnaast is het zo dat de algemene verwachtingen zijn dat de hoge prijzen zullen aanhouden.

Soms zijn beleggers op zoek naar een reden om het aankopen van een bepaalde asset te rechtvaardigen. Dit zelfs op het ogenblik dat de prijzen reeds sterk zijn gestegen”, aldus Georgette Boele, strateeg van de bank ABN Amro. “Normaal geldt voor zowel goud als palladium dat ze niet zo sterk stijgen. Toch hopen investeerders stiekem dat dit het nieuwe normaal is”, aldus nog Boele.

 

Zorgt Corona voor versoepeling bij de FED?

De goudprijs wist voorbije woensdag haar hoogste stand te bereiken sinds het jaar 2013. Ze noteerde toen immers een waarde van 1.612 dollar per ounce. Het lijkt er naar uit te zien dat in het bijzonder de uitbraak van het Coronavirus heeft gezorgd voor een aanzienlijke instroom in goud-ETF’s. Goudbeleggers hebben er duidelijk voor gekozen om de impact die de ziekte zal hebben op de economische groei evenals de risicobereidheid af te wegen tegen speculaties dat de Federal Reserve een verlaging van de rentetarieven zal gaan doorvoeren. De Amerikaanse Centrale Bank heeft ondertussen aangegeven dat het effect van het virus een nieuw risico vormt voor de economische vooruitzichten. De komende notulen van de FED zullen worden onderzocht op aanwijzingen voor een verdere versoepeling.